fredag 19. februar 2016

Spontantur, art #75

Onsdag ettermiddag fant jeg ut at jeg hadde fri fra jobb på torsdag. Jeg hadde ikke fått noen nye arter på lenge, så jeg så an mulighetene for å reise en tur til Bergen for å fiske etter havmus og tangbrosmer. Jeg fant en buss som skulle gå om et par timer, men hadde glemt å sjekke værvarselet. Værvarselet kan være veldig lurt å sjekke når man skal reise til en plass som Bergen, og det er jeg glad for at jeg gjorde. Bergensturen ble avbrutt på sekundet..

Hvilke andre alternativ hadde jeg..? Jo, på østlandet var det fortsatt is på sjøen inne i en fjord, og der hadde de dratt opp relativt store mengder småflekket rødhai. Dette er en art som jeg har villet ha lenge, og som jeg har jaktet endel på her hjemme i høst og vinter. Men her går det lenger enn langt mellom fangstene av haien. I og med at isen på østlandet var kun litt over 10 cm tykk, og det var meldt plussgrader fra fredag av, så jeg dette som min eneste mulighet. Flyet ble bestilt onsdag kveld, og avgang fra Sola var 14:15 torsdag, og hjem igjen 09:20 fredag. Jeg hadde en tanke i hodet, det var å fiske hele natten helt til jeg fikk småflekket rødhai.

Stengene ble hevet i stangrøret, og dressen ble trødd ned i håndbagasjen. Reglene for antall kolli man kan ha med seg på flyet er jo helt geniale.. Når man kun kan sjekke inn èn enhet på flyet uten å betale ekstra, var det begrenset med utstyr jeg fikk trødd ned i stangrøret. Kun det jeg absolutt trengte, og enda litt mindre, fikk jeg plass til.. "Takk for god logikk når det gjelder antall kolli og kg man kan ha med.. Ta rennefart å di". Et par timer senere var jeg klar til å traske utpå isen, og klar som et egg for å dra opp ny art. Det var mange som hadde tenkt seg på isen denne dagen, så det ble folksomt. Alltid hyggelig å snakke med likesinnede, men også litt dumt med tanke på fisket. Nå var det liksom mer en "buffè" med duftende makrell nede på bunn, og mindre sjangs for at fisken skulle velge akkurat mitt agn. En drømmesituasjon hadde vært en "buffè" der nede, men kun laget av Hellstrøm og Brimi, og kanskje litt ekstra krydder fra Sarita for piffe opp luktene og aromaen litt.. ;)Imellom skitprat og parodier over en lav sko, ble det jevnlig dratt opp småflekket rødhai. Den første kom etter ca to timer, og neste ikke så lenge etter. Arten var der hvertfall, men jeg kjente jeg ble lettere irritert og varm i hodet da det ble dratt opp flere og flere. Desverre ingen til meg. "Sko ikkje eg få?"
Klokka ble mer og mer, og folk forsvant en etter en. Idet klokka gikk fra fryktelig seint til fryktelig tidlig var mannskapet på isen halvert. "Men det va flott det, eg skulle jo helde på i 4 timar til.." Etter som folk trasket av isen flyttet jeg meg bort til der de andre vært. Det var der det hadde blitt tatt flest. Til nå hadde det kun vært litt kosesnø i lufta, men nå var det ikke kos lenger. Det kan jeg hilse å si. Klokka nermet seg 02:00 og jeg var nå plutselig helt alene på isen. Det var til nå blitt dratt opp 7 småflekka rødhaier denne kvelden, og følelsen min var litt halvveis. Visste ikke helt om jeg hadde trua eller ikke. Men nå var jeg jaffal eneste mann på isen, og Hellstrøm/Brimi/Sarita "buffèen" lå på bunn og duftet deilig makrell.

Mens jeg sitter å gomler i meg stratos hører jeg den ene nappvarsleren begynner å pipe. Jeg snur meg øyeblikkelig og løper bort til stanga. Gir et solid tilslag og får den deilige følelsen av at det er krefter i sving der nede. Dette var definitivt ikke en av de vanlige fiskene jeg hadde fått tidligere på kvelden. Jeg kjente på nappene at dette var noe annet. Jeg smilte under hele oppsveivingen. Jeg gjorde noe jeg lærte av fetter da vi var i Bergen, jeg nøt dette øyeblikket. Tok meg god tid, og nøt kreftene som var i sving der nede. Jeg var helt sikker på at dette var riktig art. Gleden var meget stor da jeg så fisken nede i hullet. Jeg var i gledesrus og la meg ned på isen og koste med rødhaien. Det er rart hva man finner på i slike tilstander!
Fisken ble veid til 830gram. Liten fisk, men hva i all verden gjør vell det når man har reist og satset alt på å få denne arten? "Sko ikkje eg få? JO, alle ska få" Deilig +

Siden jeg var alene på isen i stummende mørke, snø i lufta og våt mobil ble bildene så som så.. Men man ser hvertfall hvilken art det er.

På vei hjem :)Ellers dro jeg art #74 for en måned siden i Dirdal. Da var det sild som fikk smake litt på stålet :)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar